ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Barcelona

26.05.2009 00:00

Region: Spanelsko - Katalansko

KamBarcelona a Sitges

Kdo: Ladat, Simca, Marketa, Jordi

Kdy22.-26.05.2009

 

Patek 22.05.

Hlavni bod programu na patek: prezit den v praci, dostat se vcas do Zenevy na letiste a nezmeskat letadlo. I kdyz EasyJet se da zmeskat jen tezko, bo ma vecne zpozdeni (a kdyz ne vecne, tak alespon casto).
Kazdopadne pozde vecer pristavame v Barcelone, bereme taxika, vyzvedvame klice od vikendoveho bytu, chvili hledame "nasi ulici" Carrer de Sant Pere Mitja, pak se dohadujeme kde kdo bude spat a nakonec zjistujeme, ze mame vsichni hlad... Nastesti tohle neni v Barcelone zadny problem.
Po chvili hledani "naslepo" narazime ob jendu ulici dal na arabskou restauraci. Prostredi stylove, speciality prvotridni... ale vic nez falafel a humus Jordiho a me zaujala brisni tanecnice. To se pak clovek spatne soustredi na spolecnou konverzaci :-)

 

Sobota 23.05.

V sobotu rano si davame rychlou snidani na terase a vyrazime obhlednout mesto... Zaciname za rohem u Palacio de la Musica, klickujeme krivolakyma ulickama pres La Rambla nekam dal a dal kolem Museo de Arte Contemporani a knihovny, kde se nam Jordi chlubi svoji univerzitou. Jdeme porad doleva a doprava, tuhle prejit, tamhle zahnout... takze brzy ztracim prehled a jen nechapave obracim mapu Barcelony v ruce.

Zacinam se orientovat az po chvili na trznici, kde to hraje barvama a do nosu narazi nespocet vuni. Chvili se zdrzujeme  u morskych potvor, ktere poslouzi jako mala svacina.

Po trznici se nechavame pohltit starym mestem - uzke ulicky, nazdobene nekolikapatrove stare domy a vsude kolem zivo... Uzasna atmosfera, kde clovek jen naslepo zahyba kolem rohu a prekvapene kouka, kde to vlastne je. Po chvili klickovani stojime na namesti pred Cathédrale Sainte-Eulalie de Barcelone.

Zjistujeme, ze dopoledni bloudeni starou Barcelonou nam docela vyhladlo a tak se rozhodujeme zamirit do pristavu na obed. Cestou nas jeste zdrzi Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor se svymi stihlymi gotickymi sloupy, ale za chvili uz si davame tapas u barcelonskych plazi

Pak mirime po Passeig Marítim de la Barceloneta, podel pobrezi a kolem "velryby" na Plaça dels Voluntaris, dal do Parque de la Ciudadela (kde na nas ze krovi kouka mamut, kde nam to neda se spolecne nevyfotit, a kde si na chvili sedame nad kavou).

Pak uz mirime domu - si na chvili pred nadchazejicim vecerem zdrimnout. 

Vecer cestou do resto narazime na buzexpress (tedy at uz je to cokoliv, nezjistoval jsem to; meli zavrino).

 

Nedele 24.05.

Nedeli naciname u Cathédrale Sainte-Eulalie de Barcelone, kde prolezame prilehle dvory s mandarinkovnikama, obdivujeme stare sklepy a okolni namesticka. Pomalu, i kdyz pres nekolik zdrzeni a odbocek, mirime ke Gaudiho Casa Batllo a Casa Mila La Pedrera. A pak jeste o kousek dal do Parco Guell, kde obdivujeme male detaily a sloupovou sin a vyzdobu teras a fontanky a vubec vsechno kolem... Az nas z toho prepada zizen.

Po gaudiho parku, jako vetsina turistu, pokracujeme ke stale nedostavene Sagrada Familia. Je to opravdu monumentalni katedrala, kterou obchazime ze vsech stran.

Pak bereme smer domu - mirime kolem kostela Parroquia Sant Francesc De Sale, pres Placa de Tetuan k Arc de triomphe. Doma opet chvili pauzirujeme na dvorecku, nez vyrazime na veceri do argentincke hospudky (mimochodem, meli tam portret jednoho z mych klientu - jako by mu z oka vypadl).

 

Pondeli 25.05.

V pondeli jedeme vlakem (jen tak od cesty - pokud jste ve spanelsky mluvici zemi a pokud uvidite stado koni, neukazujte na ne volajic "los konos" - nejspis po vas budou pohorsene pokukovat) do nedalekeho primorskeho mestecka Sitges. Je to relativne male mestecko s plazi a kostelem a bilym palacem a (jake prekvapeni) krivolakyma ulickama. Zdrzujeme se tam cele dopoledne nez jedeme vlakem zpatky do Barcelony.
A v Barcelone rovnou k Casa Mila La Pedrera (v nedeli jsme tam sice byli, ale pro dlooohou frontu jsme nesli dovnitr), kterou jsme si chteli prohlednout i vevnitr. Cela budova je uzasna, ale nejuzasnejsi je asi jeji uplny vrsek. A take vyhled na Sagrada Familia.
Pak az do vecera bloumame mestem a pristavem. A jestli nas vecer neco prekvapilo byl to urcite dezert - merunkovy kompot s lakem a kroupamy.
 
Utery 25.05.
Utery je nas posledni den. Rano rychla snidane, jeste rychlejsi uklid bytu, pak vracime klice a nechavame si schovat kufry.
Holky s Jordim hodlaji dopoledne stravit nakupama. Ja se trham bo chci prolezt pristav, mrknout se na sloup s Krystofem Kolumbem, ale hlavne nemohu nevynechat barcelonske aquarium, kde nakonec ztvrdu s murenama, sepiema, chobotnicema, morskym dasem, rejnokamazralokamamorskyma konikama a ja-nevim-cim-jeste-dalsim skoro cele dopoledne. Nejuzasnejsi urcite bylo oooobri akvarium s tunelem, kde vsechno plave kolem jen na natezeni ruky. Hadam, ze jsem na to koukal stejne vykulene, jako tahle skolni skupinka.
Bohuzel, pak uz je cas myslet na navrat... Jeste rychle koukam na budovu Port Vell Rambla de Mar a kostel Parroquia Nuestra Señora De La Merced a... to je vsechno.
Tedy az na vyzvednuti kufru, chyceni taxika, cestu na letiste, let do Zenevy atd.
Pak uz jen vyzvednout kufry, chytit taxika na letiste a je po vyltu...
 
 
ladat.rajce.net
Barcelona

View Larger Map