ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Becs de Bosson

28.09.2008 00:00

Region: Swiss - Valais

KamGrimentz, Barrage de Moiry (2250 m) - Alpage de Torrent (2480 m) - Basset de Lona (2792 m) - Pas de Lona (2787 m) - Cabane des Becs de Bosson (2983 m) - Pointes de Tsavolire (3026 m) - Col des Becs de Bosson (2942 m)

Kdo: Ladat, Simca
Kdy27.-28.09.2008

 

Uz ani nevim, kdo s timhle napadem prisel.... Asi Simca... A byla to takova z nouze ctnost, bo jsme chteli jeste nekam vyrazit na cely vikend, ale koncem zari uz byla spousta chat zavrena a tak jsme tak dlouho nevedeli kam se vydat, az padl los na Becs de Bosson. A stalo to za to....

 

Plan nebyl nijak narocny a ani mi nikam nepospichali. V sobotu rano jsme v poklidu zabalili, udelali si caj do termosky, vyndali auto z garaze, nahazeli do nej veci, vratili se pro zapomenute spunty do usi, nastartovali auto, vyjeli smer Martigny-Sion-Val d’Anniviers a az na dalnici jsme si vzpomneli, ze nemame jeleni sadlo na rty... Proste sobotne ranni pohoda.

Tak v te ranne sobotni pohode jsme dojeli az na konec dalnice u Sierre, odbocili doprava do Val d’Anniviers, pomalu jsme se kroutili motajici se silnici vzhuru na St-Jean, tam to strihli stale se zuzujici silnickou na Grimentz, v Grimentzu jsem si udelali nucenou pul hodinuvou pauzu (silnice byla zavrena kvuli mistnimu desalpe - viz. napr. Semsales - desalp) a pak uz jsme se behem chvilky proklikatili k nasemu cili u Barrage de Moiry (2250 m). Tam jsme vyskakali z auta, prezuli botky, hodili bagly na zada a premistili se 10 metru vedle do prilehle resto na obidek (vonelo to k neodolani a bylo to dobry napad, protoze vyhled a jejich croute au fromage byl vskutku vyborny a naladil nas do te spravne nalady).

Po zaplaceni jsme se konecne chystali k odchodu. Jeste jsme stihli par fotecek okolnich kopcu v zavoji mraku a fotku telegrafnich sloupu do Rimmerovi sbirky teleg. sloupu 20. stoleti a pak jsme konecne nasadili tempo a vyrazili pres prehradu smerem na Alpge de Torrent. Cestou jsme zamavali poflakujicim se kamzikum, vyfotili si cedule (to abychom si pamatovali kudy kam) a pomalu a nenarocme jsme stoupali podle jezera vzhuru. Cesta se kroutila a pobizela se krasnymi vyhledy dolu na prehradu (mimochodem vsimnete si na tehle fotce te "obri sladkovodni meduzy"; a pak ze nerostou).
Na Alpage de Torrent (2480 m) jsme si na chvili zapauzirovali, dali si trochu caje, pokochali se vyhledy po okoli a na ledovec Glacier de Moiry a po chvili slapali dal. Nabrali jsme smer na Basset de Lona. Po chvili, za nekolikatero zatackami, jsme naposledny zahledli prehradu, jeste jednou se ohledli po ledovci a po jezeru v udoli a pak se pred nami vykulila alpska louka plna zivota a zvedavych svistu, ktera nas dovedla az do sedla Basset de Lona. Tam jsme zase chvili zapauzirovali u male svacinky a pozorovali valici se mraky v sousednim udoli.

Z Basset de Lona jsme se vydali po uplne ztichle plani do sedla Pas de Lona. Cela plan byla poseta podzimnima kytickyma a k nasemu velkemu prekvapeni jsme kousek pod sedlem narazili i na protez alpskou (po sesti letech chozeni po horach jsme ji konecne vydeli "na divoko", i kdyz tedy uplne ta prvni byla uz odkvetla).
Sedlo Pas de Lona (2787 m) se nam pochlubilo zajimavym pohledem do Val d'Herens, a my neodolali jedne spolecne fotce. Ze sedla nam zbyvalo poslednich par metru na chatu (~196m) a je pravda, ze tech poslednich ani ne dveste metru nas i docela zadychalo. Konecne nejake zajimavejsi stoupani i kdyz ne dlouhe. Chata Cabane des Becs de Bosson (2983 m) se pred nami vykulila docela necekane, my shodili bagly ze zad a prohlasili sobotni cast vyslapu za dosazenou.

 

V nedeli rano jsme vylezli z postele docela brzo. Venku na zemi byla namraza, ale vychazejici slunicko kouzelne carovalo s barvami a nestydelo se ani za pohled na Mt. Blanc.  Chata jeste byla zahalena "rani rozespalosti", kdyz jsme vyrazeli kolem strazkyne chaty smerem na vrcholek Pointes de Tsavolire (3026 m). Je to kopec hned vedle chaty, neni na nej sice cesta, ale po hrebeni se tam da bez problemu vylezt. A nabizi krasny rozhled jak po okoli tak i na Becs de Bosson (3149 m) a Cabane des Becs de Bosson (2983 m). Kdyz jsme pak slezli po hrebenu zpatky k chate, jeste jednou jsme zamavali jeji strazkyni a vydali se smerem na Col des Becs de Bosson (2942 m). Z Col des Becs de Bosson jsme se pak ztocili zpatky na Basset de Lona. Trochu jsme pri tom sesli z cesty, takze cestu pres plan mezi obema sedli jsme si strihli tak nejak podle oka. Ale pri tom strihani jsme nasli meteorologicky balon.
Kdyz jsme dorazili zpatky na Basset de Lona zacali jsme se dohadovat, jestli zase budeme mit stesti na sviste. Ale slunicko hralo a svisti se vyhrivali, zvedave po nas koukali, line se vyvalovali pred norama, a pak misto mavani panackovali.

Zpatky k prehrade jsme sli stejnou cestou pres Alpage de Torrent. Potkali jsme tam docela dost vyletniku a pri tom nam doslo, ze jsme behem soboty a nedele na trase mezi Alpage de Torrent-Cabane des Becs de Bosson-Alpage de Torrent nepotkali na ceste ani zivacka, ani mrtvacka. Byl z toho docela zvlastni pocit. Ale vysvetlovalo to, proc po nas vsichni ti svisti tak zvedave koukali.

 

ladat.rajce.net
Becs de Bosson

View Larger Map