ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Cabane du Fenestral

31.08.2008 00:00

RegionSwiss - Valais

KamOvronnaz (1368 m) - Jorasse (1939 m) - Petit Pre (1998 m) - Euloi - Col de Fenestral (2453 m) - Dent de Morcle (2969 m)

Kdo: Ladat, Simca
Kdy30.-31.08.2008

 

Na posledni srpnovy vikend jsme se moc nepripravovali. A tak se stalo, ze patek nas zastihl zcela nepripravene a bez planu na posledni dva dny prazdnin.

Na posledni chvili jsme zkouseli Cabane Rambert, ale ten beznadejne plny. Rozhodli jsme se tedy, ze do Ovronnaz pojedem stejne, ze tak jako tak vyjdeme lanovkou na Jorasse, ale misto smerem dorpava na Ramberet pujdeme doleva na Cabane de Fenestral, tam prespime a pak se uvidi.

Jak zpunktovano, tak udelano. Cestu z Jorasse na Fenestral jsme odhladli na 2 hodiny a tak jsme vse nechali az na odpoledne. Rano bylo v klidu zabaleno, pohodlne dejeto do Ovronnaz, zaparkovano pod stanici lanovky s naslednym prijmenym vyvezenim se sedackou az na Jorasse.

Od Jorasse jsme se dali cestickou vlevo, ktrera vedla do kopce, kolem kravina, pres louky s podzimkama a udolickem nas vyvedla az na plan Euloi. Za plani zacala zase stoupat smerem do sedla Col de Fenestral a cestou nam ukazala, ze na zapad slunce se nemusi vzdy cekat az do vcera.

Vystup do sedla nas prekvapive trochu zadychal, ale take prekvapil vyhledem na Cabane du Fenestral a Lac de Fully s bilym masivem Mt. Blanc v dalce na obzoru. Chata sama je schovana hned pod sedlem a nabizi opravdu krasny vyhled.

Zbytek odpoledne a vecer jsme ztravili prozkoumanim okoli chaty, pozorovanim ptaka krouziciho kolem (podle prirodovedne knizky, co meli na cabanu a mimojine byla vydana v Cechach, jsme usoudili, ze by mohlo jit o supa egyptskeho) a samozrejme kartami.

Behem vecere jsme s prekvapenim zjistili, ze budeme sdilet postel s celebritou francouzsky mluvici casti svycarska - s moderatorkou hlavnich vecernich zprav TSR. Tedy samozrejme tu postel s nami sdilelo i 16 dalsich nadsencu chozeni po horach spolu s rozjivenyma deckama a to vse vcetne jedne pani, ktera mela chuditko krece v litku a marne shanela trochu horciku a k tomu vsemu jeste byla pripalena od slunicka (po navratu z vyletu jsem pak do lekarnicky pribalil horcikovou tabletu a krem na spaleniny od slunicka).

Vecer, po particce kanasty, jsme vytahli stativ a celovky a vylezli po tme tech par metru do sedla Fenestral. Chteli jsme fotit hvezdy, ale nakonec jsme jak mali blbli se svetlem celovek, skakali a behali kolem, psali a kreslili do vzduchu, krouzili a vubec vselijak se snazili vzbudit pohorseni neustalim frenetickym pobihanim a mavanim, az svisti pohorsene vykukovali z der a chteli volat  kantonalni policii pro ruseni nocniho klidu.

 

Druhy den jsme se rozhodli zkusit vystoupit na Dent de Morcle. Ten je od chaty kousek, strazce nam ukazal cestu a tak tedy hura!!!

Dent de Morcle je vcelku dominantni vrchol tycici se nad Bex. Uz jsem po nem silhal delsi a ted me nemohlo nic zastavit.

I pres zhorsene pocasi cesta pod nej nabizela zajimave vyhledy semerem dolu na o dva a pul tisice metru niz se tahnouci Rhonu, dalnici a vesnice Collonges a Evionnaz.

Tesne pod upatim Dent de Morcle na me pak vyjuknul na skale zlute vyvedeny napis "usmivejte se" a od nej pak zlute se tahnouci puntiky primo vzhuru po skale. Rozhodne nic na zavrate. Jeste ze Simca zvolila plan B spojeny s obhlidkou Lac de Fully.

Stridave po dvou a po ctyrech jsem se doskrabal na vrcholek ozdobeny tradicnim krizem (tedy v tomto pripade hned dvema krizi, to asi pro jistotu). Bohuzel vsechno bylo schovano v mracich, ktere jen obcas nabizeli kratke pruhledy smerem dolu na St. Maurice. Vitr silil a tak nebylo moc casu na obdivovani mraku jaksi "zevnitr", proto jsem po chvilce zahajil ustup. Navic mraky valici se od Col de Fenestral nevestili nic dobreho a nutili me ke spechu.

Cestou zpatky na Cabane du Fenestral jsem cestu nasel nekolik polozasypanych jeskyni. Jak mi vysvetlil strazce chaty, jsou to pry stare, jiz nepouzivane vojenske bunkry. Je pravda, ze z nich byl hezky prehled po celem okoli.

Od chaty jsme pak se Simcou zamiri zpet na Jorasse stejnou cestou, kterou jsme v sobotu sli nahoru. Mraky nastesti zmenili tmave cerny odstin na privetivejsi neprsivou sed a nam cesta zpatky na Jorasse ubehla vcelku rychle.

 

ladat.rajce.net
Ovronnaz

View Larger Map