ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Kandersteg

29.06.2008 00:00

RegionSwiss - Berner Oberland

KamKandersteg, Oeschinen (1682 m), Oeschinensee (1578 m), Blumlisalphutte (2837 m)

Kdo: Ladat, Simca

Kdy28.-29.06.2008

 

Takovy skoro momentalni napad temer na posledni chvili - pojedeme stanovat!!! Kandersteg jsme meli v hledacku uz delsi dobu. Navic kazde stanovani ma v sobe nadech zuza-dobrodruza... a tak jsme vyrazili.

Sobota rano (hodne brzo, ba az nechutne brzo rano) nam vypuklo tzv. "baleni" neboli " priprava na posledni chvili" cili "freneticke pobihani tam a zpatky" spolu s "nekontrolovatelnym hazenim veci na hromadu". Tu hromadu se nam pozdeji dokonce i podarilo natlacit do auta a s poslednima zbytkama snidane mezi zuby vyrazit smerem na dalnice na Fribourg -> Bern -> Kandersteg

Do Kanderstegu jsme kupodivu dorazili bez uhony, dokonce i kemp jsme rychle nasli, provedli nezbytne formality, postavili stan a hura do kopcu... No proste jak mali...

Neznaje prosteri a s planem na nedelni prechod z Kandersteg do Leukerbad jsme radostne vyrazili na pruzkum. Tedy lanovkou primo pres kemp nahoru na horu nas obstarozni sedacky nevyvezli na horu, ale jen nahoru do Oeschinen (1682 m). Po chvilce slapani jsme narazili na Oeschinensee (1578 m) a nas napadlo se podle nej vydat. Napad vskutku skvely - my vyhlasili polo-flakaci den (prece jsme uz byli na vylete, ale zase to nebyl zadny stoupak), bylo to po rovince, uprostred hezkych kopcu, po prijemne cesticce... takze proc ne? Ale cesticka to byla zradna. Napred nas protahla pod nekolika vodopady (je to lepsi nez sprcha, jen kohoutek ledovcove studene nesel stahnout), pak na donutila k nekolikateremu brodeni a preskakovani bystrin a nakonec, to aby se nereklo, se uplne vytratila do ztracena. Ale m hrde dosli az druhy konec horskeho jezera, tam smocili nohy a zavideli, ze nemame lodicku na cestu zpatky.
Cestu zpatky k lanovce jsme si pak jeste zprijemnili zastavkou v restauraci... proste polo-flakaci den...

Druhy den, nedele... Se mnou uz bylo k nevydrzeni. Tesil jsem se, az vyrazime. Nutno podotknout, ze v nedeli rano byl uz prechod Kandersteg-Leukerbad zapomenut a nahrazen novym cilem - Blumlisalphutte (2837 m)

Takze jsme rychle sbalili svacinu, bryle, opalovaci krem, par nahradnich ponozek, satky/cepice na hlavu, nahradni tricko, neco kdyby nahodou prselo, lekarnicku, nozik a fotak a vyrazili jsme - obstarozni sedackova lanovka na Oeschinen, pak k Oeschinensee, pak kolem jezera vzhuru na Oberbergli a pak smer rovnou na Blumlisalphutte.

Cesta to byla opravdu nadherna - vyhledy na jezero pod nami, okolni kopce, alpske louky, pozdeji kamenity teren, po hrebeni ledovcove moreny porad dal. Tedy me se to libilo, Simce uz mene (vysky ji obcas vadi). Bohuzel v tom nejlepsim uz to na ni bylo moc - unava+vysky zapracovali. Ani prestavka na obidek nepomohla a ja se musel smirit s tim, ze na hutte nedojdeme.
Cestou zpet jsme v Oberbergli odbocili na Unterbergli, ze pujdeme zpatky kolem jezera a ne ve shahu jako nahoru. Nejlepsi na celem sestupu byla cast cesty vedouci po rimse sklaniho masivu, na kterem se dalo rychle pochopit, proc je jedno dolni a druha hodni neco-jako-lhota.

Potrebujic uplatit nasi blbou naladu - Simcinu zpusobenou vyskami, moji zase faktem, ze jsme nedorazili az k hutte - zastavili jsme se cestou k lanovce opet v restauraci na neco dobreho. Jak se tak kochame, mlsame a tlachame, najednou na nas kaplo, za chvili zase a pak uz regulerne prselo. Tezke mraky se nad udoli Kandertegu hrnuli jak o zavod. Moment, kdy jsme klusem vybehli do kazdym okamzikem zesilujiciho deste smerem k lanovce byl presne ten moment, kdy me prestalo mrzet, ze jsme nedosli az na hutte. Chatit na tohle mekde vys... no nevim, nebylo by nam veselo.
Ono nebylo veselo ani takhle - balit stan v male prutrzi mracen neni zadny med. Ale zase verim, ze takhle rychle zbaleno jsme snad jeste nikdy nemeli. Kdyz jsme pak o pet minu pozdeji sedali do auta, co se za dalsi dve minuty zacalo podobat skleniku zevnitr, jeste jsme netusili, ze z te prutrze vyjedeme az kousek pred Bernem.

Mraky nas pak dohnali jeste v Blonay, kdy nas pro zemnu splavili pri vykladani veci z auta... Nevim proc, ale ten den si na nas nejak zasedli.

 

ladat.rajce.net
Kandersteg

View Larger Map