ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Col de Balme

28.06.2009 00:00

Region: Swiss - Valais

Kam: Trient (1326 m) - Les Herbageres (2036 m) - Col de Balme (2204 m) - Les Grands (2113 m) - Chalet du Glacier (1583 m)

Kdy: 28.06.2009

Kdo: Lada, Simca, Marketa, Jordi, Heny, Jeroen

 

Na nedeli mame domluveny vyslap s Marketou, Jordin, Heny a Jeroenem na Col de Balme... 

 

Vyrazime z vesnicky Trient a prvni co nas po nekolika stovkach metru ceka je "stojka" nahoru smerem na Les Herbageres - to kdyz se cesta zakousne do lesa, kde se krecovite sviji v ostrych zatackach vlevo, vpravo, vlevo, vpravo, vlevo, vpravo atd. a nekompromisne stoupa vzhuru vstrict prvnim ~400 vyskovym metrum.

Kdyz se pak dostane na okraj lesa, stoupani se zmirni a zaroven se otevre vyhled smrem na Martigny a dolu na Trient. Dal se jde ve svahu kopce, kde cesta nabere dech kousek pod Les Herbageres (2036 m). Odtud se uz Col de Balme zda na dosah ruky, kam se take behem ~15 minut doklikati.

 

V sedle si davame malou pauzu, kochame se vyhledem na Mont Blanc a po chvili slapeme dal. Z Col de Balme mirime na Les Grands. Cesta nas vede po svahu jako by smerem "zpatky" na Trient. Jen jdeme o neco vys a obcas nas prekvapuje snehovymi poli. Pak se staci do dalsiho udoli, kde pred nami otvira vyhled na Glacier du Trient. S ledovcem pred nami slezame na Les Grands a davame si dalsi malou pauzu.

Pak se cesta doslova zarezava do skaly a vede nas dolu na Chalet du Glacier. Sestup do udoli je zdlouhavy a klikati se tam a zpatky. U chalet si dopravame dalsi maulou pauzu a vyrazime na posledni cast zpatky do Trient. Cesta se drzi kousek od ricky vytekajici od tajiciho ledovce a vede nas primo dolu na Trient.

Tam s radosti sundavame pohorky z utapotanych nohou a spokojene vyrazime domu.

 

ladat.rajce.net
Trient - Col de Balme - Chalet du Glacier

View Trient (1326 m) - Les Herbageres (2036 m) - Col de Balme (2204 m) - Les Grands (2113 m) - Chalet du Glacier (1583 m) in a larger map