ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Velikonocni Anglie 2009

14.04.2009 00:00

RegionU.K.

KamLondon, Bodiam Castle, Beachy Head, Brighton, Arundel Castle

Kdo: Ladat, Simca

Kdy: 09.-14.04.2009  

 

Ctvrtek 09.04.: Zeneva - Londyn

Jedinym a nejdulezitejsim bodem ctvrtka je v pohode a klidu prezit tech nekolik hodin v praci, nezapomenout pred odchodem nastavit "Out of Office Assistant" v mailu, pripomenout kolegum, ze to s tema nekolika dny mimo myslite opravdu vazne a ze behem te doby urcite v zadnem pripade a za zadnych okolnosti nebudete na signalu (a to cele pro jistou radeji nekolikrat zopakovat). Pak v klidu vypnout PCdlo o neco driv nez obvykle, nenapadne se vyplizit ven, vyzvednou Simcu v Lausanne po podobne prodelane procedure v jejim office a hura do Zenevy na letiste chytit oranzove letadlo EasyJet smerujici na London Gatwick.

S nejakym spozdenim (letime koneckoncu s EasyJet, no ne?) sedame na pevnou zem jizne od Londyna, chyteme vlacek GatwickExpress a za 30 minut vystupujeme na nadarzi Victoria. Tam vystavame dlouhou frontu na listky na metro pro dalsich par dnu a pak zalezame do podzemi. Bereme zlutou (nebo zelenou) linku na Glouchester Road a odtud uz jen kousicek pesky do naseho hotylku na Cromwell Road. A tim to vse pro ctvrtek konci...

Jeste vecer probirame v betli, kam to chceme v patek vyrazit a co vlastne videt.  

 

Patek 10.04.: London aneb "mind the gap" poprve

Simcina prvni navsteva v Londyne a tak je vic nez jednoduche se rozhodnout kam vyrazit hned po ranu - Buckingham Palace.  Obhlizime ho ze vsech stran, fotime se u nej, obhlizime skotske gardisty (i kdyz tenhle zrovna na praveho skota nevypada)... no proste turistiii...

Od palace teticky kralovny si to mirime peskobusem po The Mall na Trafalgar Square omrknout Nelsonuv pomnik i se vsema holubama kolem, a pak dal dolu k rece kolem Downing Street se juknout na Westminster Abbey a Houses of Parliament i s jeho Big Benem.

Od Velkeho Bena mirime po Westminster Bridge pres Temzi. Tam chvili okukujeme to velky rusky kolo na nabrezi a vahame, jestli se s London Eye take nezatocit. Ale netocime se... pokracujeme vychazkovym krokem podle reky a utapotane se stavime na horky caj v Giraffe.

Po caji a kratkem oddcechu prebihame po Waterloo Bridge na druhou stranu reky. V planu mame najit Temple Church a to jen kvuli TE knizce (tou knizkou mela Simca na mysli Dana Browna a jeho Da Vinci Code).

Do oblasti kolem templu trefime celkem dobre, ale v ni... tedy v oblasti kolem templu... neskutecne kufrujeme. Trva to pul hodiny nez se nam ho podari najit. A to je jeste ke vsemu zavreny (patek pred Velikonocemi, taky nas to mohlo napadnout), takze ho zvedave okukujeme jen z venku. A pak to trva dalsi pul hodinu, nez se nam podari najit z toho bludiste ulicek cest ven.

Zmoreni tim neskutecnym bloudenim hledame nejblizsi hospodu. Je cas kolem poledniho a zaludek se neomilne hlasi o sve. A tak mu dopravame jako pravi tursti v Anglii - fish'n'chips se sklenici piva (zcela necekane nam nacepovali a prinesli sklenici Staropramenu; jak jsme behem dalsich dnu videli, zda se, ze Staropramen se v Anglii tesi jiste oblibe).

Po obidku nabirame kurz na St Paul's Cathedral (nebo take Cathedral Church of Paul the Apostle), kterou pro dnesek obhlizime jen z venku a navstevu "uvnitr" si schovavame na sobotu. Pak pokracujeme kolem vezaku Swiss Re Building, jen tak mimochodem mijime dum naruby Lloyd's of London a provazeni destem mirime k Tower Bridge a Tower of London.

Na rozdil od davu turistu nechame slavny Tower jeho osudu a po kratke pauze na horky caj zavelime kurz na HMS Belfast. Plan mame uplne jasny - prolezt celou lod od vrchni papluby az po kotelnu a pri tom se neztratit. To prvni se dari bajecne, to druhe zvladame jen s velkyma potizema... Ale za to vime, kdo je na krizniku kapitanem, kdo tam sedi za katrem v lodim vezeni Jeho Velicenstva, a take proc na lodich bylo vzdycky tolik mysi. Kdy se nam to vlastne podarilo vymotat se z te lodi ven nemam ani poneti, ale oba jsme toho "turistovani" meli viiiic nez dost...

Bereme smer zpatky na Cromwell Road... Cestou nam to neda a zastavujeme na necem palivem v indicke resto, pak v baru na necem "ke splachniti" toho paliveho a nakonec utahane pristavame na nasem pronajatem letisti v hotelovem pokoji.

A to je pro patek vic nez dost, no ne?  

 

Sobota 11.04.: London aneb "mind the gap" podruhe

Sobotni plan nam diktuje pocasi. Prsi, prsi a prsi... Jako prvni navstevujeme muzeum voskovych figurin Madame Tussauds'. To nam nakonec zabira vetsinu dne, protoze je potreba vystat preeeeeedlouhou frontu nez se clovek vubec dostane dovnitr (urcite se vyplati koupit listek predem napr. na interfernetu). V muzeu nas pobavili koutkem "tech spatnych naseho sveta". Zda se, ze Lenin se Stalinem byli zrovna indisponovani, a tak je ve spolecnosti Hitlera, velkeho Mao-Ce Tunga a spol. nahradili figurinou Putina.

Od muzea bereme hromadku ke katedrale Sv. Pavla. Po vcerejsim okuku z venku nas dneska ceka dukladny okuk ze vnitr.... Napred vylezeme 378 schodu nahoru na kopuli (uplne nahoru az na spicku veze se bohuzel tentokrat nesmelo), pak zkousime tichou postu ve Whispering Gallery, po te sbihame niz na obhlidku hlavnich chramovych prostor a nakonec zalezame dolu do krypty juknout se na hrobky admirala Nelsona, vevody z Wellingtonu a take stavitele katedrali Sira Christophera Wrena.

Po katedrale se vydavame do viru vecerniho a nocniho Soho... Mijime sochu Charlieho Chaplina (skoro jako u nas ve Vevey), zastavujeme se na nocnim Picadilly Circus a nakonec koncime v jednou z nespocetnych baru nad nekolika koktejly.

A to je z Londyna uplne vsechno... docela to stacilo, no ne?  

 

Nedele 12.04.: hura na jih

Je nedele rano, my balime kufry, chekujeme se z hotelu, bereme metro na Victorii a pak GatwickExpress zpatky na Gatwick Airport. Tam chvili hledame, nez najdeme tu spravou autopujcovnu s nasim pronajatym vozitem... Az sem to je hracka...

Ale hned po usednuti za volant nastava ten moment, kdy adrenalin stoupa, protoze jezdit na "spatne strane" silnice si clovek hodne rychle odvykne (a to radeji nemluvim o tech kruhacich). Po nervoznim sestelovani zrcatek a podobnych nezbytnostech vyrazime kupredu. Pekne pomalu a v klidu se snazime nedelat moc velke boty, Simca hlida jestli nejedem moc na strane (pripadam si jak ridit s cerstvym nabliskanym a neposkvrnenym ridicakem v kapse) a do toho vseho se snazime drzet smer na Bodiam Castle.
 
Nas Peugeotek 207 se stacne drzi, odolova vsem tem nezvyklym manevrum toho sileneho evropana co ho ridi, a pomalu a jiste nas priblizuje k nasemu cily. Kdyz parkujeme kousek od hradu uz mam pocit, ze to mam docela v ruce...
Bodiam Castle je krasna romanticka zricenina vodniho hradu. Obchazime ho kolem dokola a za mirny uplatek jdeme prolezt i jeho hradby, veze a zbytky slechtickych salu. Pri tom se mi na mysl vkrada predstava, jak tam ve stredoveku na tech vsech klikatejch a malejch a ruzne tocitejch schodistich se vsi tou vyzbroji a helmama a pancirema a stitama a ja-nevim-cim-vsim-jeste mohli vubec projit. Vzdyt kdyz se tam potkaji v protismeru dva lidi jen s fotakama, tak uz to je problem se vyhnout.
Po hradu se zdrzujeme v mistnim turistickem centru na obidek. Simca podleha vabeni jacket potato s oduvodnenim, ze posilneni pred cestou na pobrezi je nezbytna vec.
 
Po obidku, zakusku a caji mirime na jih. Plan je drzet smer na Hastings, z Hastings na Eastbourne a pak dal smerem na Seaford, Newhaven a Brighton. Kousek za Eastbourne si ale delame neplanovou zastavku na Beachy Head. Okolo tohodle utesu se proste neda jen tak projet a nezastavit se na nem.
Beachy Head je 162m metru vysoky kridove-bily utes cnici z more (pry nejvyssi kridovy utes v Britanii) a, snad kvuli vetsimu kouzlu, doplneny majakem stojicim v mori kousek pred nim. Zastavujeme primo na vrsku utesu a delame si kouzelnou prochazu po jeho hrane. Vsude kolem jsou jen zelene plane, bile utesy, more a slany vzduch. Pro stredoevropany kouzelna kombinace...
 
Od Beachy Head mirime dal na zapad podel pobrezi. Delame rychlou zastavku v Newhaven. Vylezame na ostroh nad pristavem, kde je pevnost snad z druhe svetove valky, ale hlavne nadherny vyhled na okolni pobrezi.
Pak zamirime dal na zapad. Pobrezni silnice nas rychle dovede do Brighton, kde nam nedela velke problemy najit nas hotylek Ramada.
Rychle hazime kufr na pokoj, v hotelovem baru si davame drink na osvezeni a nakonec se zdrzime i na veceri. Pak vyrazime na obhlidku nocniho Brighton. Napred se nechaveme unest kouzlem nasviceneho The Royal Pavilion a pak mirime na Brighton Pier.
Brighton Pier je molo tahnouci se do more a na nem plno atrakci - kolotocu, kasin, stanku (v jednom z nich si davame pozdni malou veceri a k tomu navrch pytlik malych smazenych mastnych ale skvelych koblizku) atd. Je to skvele misto kde se povyrazit, odlehcit obsahu penezenky a v tom horsim pripade odlehcit i obsahu zaludku pokud se ovazite vyuzit sluzeb tech "divocejsich" atrakci. V Brighton byla puvodne podobna mola dve, ale jedno je bohuzel cele vyhorele.
Po molu pobihame tam a zpatky, nocni kolotoce jsou samozrejme atraktivni objekt pro nas fotoaparat, a k tomu se domlouvame, ze bychom zitra take mohli vyrazit za nejakym tim povyrazenim a udelat si malou Matejskou.
Ale dost bylo mola a nocniho Brightonu. Pomalu je citit unava a tak se vydavame po plazi zpatky k hotelu. Cestou mijime nespocet malych baru, hospudek a diskotek, kde se vecer snad teprve rozjizdi...
 

Pondeli 13.04.: Brighton

Od rana je Simca nazhavena na sbirani muslicek, skeblicek, lastur a podobnych morskych breberek. Po snidani vyrazime z hotelu a berem autobus smerujici na Saltdean nebo kam (tedy najit tu spravnou zastavku a spravnou linku je plnohodnotny IQ test), jen nevime az kam mame jet. Nastesti ridic je evidentne na podobne exoty zvykly a pribrzduje nam v mistech, kde se nam to zda OK. Ale i tak se nam dari vystoupit driv nez kde jsme chteli a zbytek slapeme pesky...

Konecne sbihame po schodech z vrsku kridovych utesu a ocitmae se na plazi. Sima vyrazi na lov a i kdyz s vysledky neni moc spokojena, prece se neco naslo.

Mimo muslicek a skeblicek jsme nasli i spoustu pazourkovych valounu (odkojen Storchem je zkousim stipat a ty mrsky jsou vazne ostre, dokonce se o jeden riznu), kousky prirodni kridy, nebo pazourkek na jehoz povrchu je nejaka mekci usazenina a na ni obtiskla fosilie.

Behem sbirani se pomaloucku loudame zpatky k Brighton a cesta nas privede az do pristavu. Vsude je plno rybarskych lodi, lodek a lodicek a kilometry siti, lan, kosu, pasti a kleci...

V pristavu se zdrzime na obidek (ne, nedavame si cerstve vylovene morske potvory, ale zcela nestylove pizzu) a pak bereme autobus zpatky do centra (to uz vime, ktery a odkud). Jdeme se podivat na Royal Pavilion za normalniho svetla a prohlednout si na prilehly park.

Po Royal Pavilion pak nasleduje vlastni centrum mestecka a shopping (vic se mi vzdorovat nepodarilo). Nakonec zcela neplanovane vylezame se vsema taskama a balickama zase na plazi. Pomalu se po ni sineme zpatky smerem "domu" a cestou si uzivame vyhledu na Brighton.

V hotelu rychle nechavame vsechny ty tasky na pokoji, prevlekame se, a jdeme chytat vecerni slunicko na plaz. A kdyz pak mame valeni se v lehatku dost, mirime na Brighton Pier poskadlit par atrakci (urcite nejvetsi zazitek byl dum hruzy), dat si par nezdrave-mastne-vybornych koblizku a vubec si tak udelat posledni vecer nasi navstevy v Anglii co nejprijemnejsi.

A kdyz mame ze vsech tech atrakci uz zaludek uplne zkazeny, bereme to pres centrum Brighton zpatky domu. Cestou se stavujeme v indickem take-away na pozdni veceri a na te si pochutnavame dole u more na nocni plazi.

 

Utery 14.04.: Arundel Castle

Posledni den v Anglii. Snidame v hotelu, rychle balime kufry... a opoustime hotel. Vsechno naskladame do Peugeotku, a protoze na letiste nemusime nijak pospichat, rozhodujeme se navstivit jeste Arundel Castle.

Cestu z Brighton do Arundel se nam dari najit relativne bez problemu. V Arundel pak sice chvili vahame kterym smerem se vydat, ale to jen proto, ze nevidime ceduly-jak-krava-tudy-na-hrad.

Za primerenou uplatu si kupujeme listek do arealu hradu (mame jen asi hodinu cas a tak se spokojime s rozsahlym zameckym parkem) a vyrazime na obhlidku. Hrad Arundel je pomerne rozlehly a zasazeny do clenite zahrady, kterou bez problemu bloudime... Nakonec se nam podari zabloudit do zahrady plne tulipanu az u katedraly.

Ale to uz me Simca popohani... a ma pravdu. Cas leti a je cas myslet na presun na Gatwick.

Sedame do auta, bez bloudeni darizema az na letiste, vracime auticko, davame si pred letem kavu, pak usiname v letadle, a kdyz se broubouzime v Zeneve tak uz vime, ze za hodinku jsme zase doma...

 

 

ladat.rajce.net

London - Bodiam Castle - Beachy Head - Brighton - Arundel Castle


View Easter Engand 2009 in a larger map