ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Lac de Tanay

17.05.2009 00:00

Region: Swiss - Valais

KamLe Flon (1049 m) - Lac de Tanay (1408 m) - Voyis (2044 m) - Le Grammont (2172 m) - Pas de Lovenex (1847 m)

Kdo: Ladat, Simca, Marketa, Jordi a Marketa

Kdy16.-17.05.2009

 

Nas prvni vikend roku 2009, co travime v kopcich...

 

Sobota 16.05.: Le Flon (1049 m) - Lac de Tanay (1408 m) - Voyis (2044 m) - Le Grammont (2172 m) - Lac de Tanay (1408 m)

Co ze je dobry plan na vikend? No prece kdyz se ho clovek rozhodne stravit cely mezi kopcema. Navic mame na dalsi tyden naplanovanou navstevu Barcelony s Marketou a Jordim a tak je na case se s Jordim take trochu seznamit. A reknete sami, co je lepsiho, nez se trochu vic poznat potic se zadychane do kopce?

 

Sraz si davame ve Vevey a autem mirime do Le Flon. Tam nazouvame pohorky a vyrazime vstrict "stojce" do sedla u Lac de Tanay. Tech zatracenych 359 metru prevyseni dokaze cloveka dobre zahrat a probrat z ranni ospalosti. Ale kdyz se pak otevre vyhled na udolicko kolem Tanay, je to jako zaslouzena odmena. V Tanay se stavujeme U Nicole, kde mame domluvene spani, a davame si obidek na posilnenou.

Pak mirime na Le Grammont. Cesta nas protahne vesnickou a miri k upati Les Jumelles (2215/2182 m), kde se staci prudce doprava a zacina stoupat. Pri dalsi zakrute se otvira lakavy poled na walliske udoli a pak se stoupa dal. Po necele hodince chuze se na chvili zastavujeme u salase, odkud se Marketa, s vymluvou na veceri a nutnost vcasneho navratu do Lausanne, vraci. My ve ctyrech pokracujeme dal.
Po zdolani asi setiset metru z Tanay stojime v dalsim sedle a za nami na dohled se tyci Dents du Midi (3257 m). Odtud az k salasi na Voyis je cesta vyrazne mirnejsi.
Na Voyis se chvili kochame vyhledem... Stojime na hrane utesu, kde se masiv Grammontu lame prikre dolu do Zenevskeho jezera, a po nekolika minutach vyrazime dal. Cesta se ted prudce zveda k vrcholu a vede kousek od hrany utesu.

Zdolavame poslednich 128 metru a jsme na vrsku s krizem. Vyhled z Le Grammont (2172 m) je nadherny... Na jedne stane Zenevske jezero a Jura v pozadi, primo pred nami Vevey, Montreux, usti Rhony a Rochers de Naye (2045 m), o kousek dal pohled na Rhonu vynouci se walliskym udolim a masiv Dents du Midi. Naaadhera...

Ale je cas myslet na navrat. Az dolu do Tanay nas ceka stejna cesta, jakou jsme splhali nahoru. Cestou zpatky, kousek nad Voyis, narazime na kozorozce a zda se, ze se nas neboji. Drzi se sice dal, ale jinak se predvadi.... uplny manekyn.

Pripozdiva se. Slunicko se pomalu sklani k obzoru a zacina zalezat za okolni kopce. Zaciname premyslet, co si U Nicole dame dobreho k veceri a s myslenkou na fondue klopitame dolu.

Vecere je vyborna, vecer jeste lepsi... Jenze unava se hlasi a tak jdeme brzo na kute. Prespani u Nicole je temer luxusni - maly pokojik s palandou a hned vedle dokonce sprcha... a s teplou vodou ;-)

 

Nedele 17.05.: Lac de Tanay (1408 m) - Pas de Lovenex (1847 m) - Le Flon (1049 m)

Nedelni rano je cele modre a Jordi zbrbla, ze pravy katalanec v nedeli nevyleze z postele driv, nez pred desatou. Jenze nema na vyber, Maky je nekompromisni...

Dneska zase vyrazime kolem Les Jumelles, jenze ne nahoru smer na Grammont, ale dal hloubeji do udoli. Cesta tentokrat stoupa jen pomalu a ne moc prikre. Po chvili se kolem zacina ukazovat horska flora v plne krase - horce, petrlice a nakonec i cela louka krokusu. A tak fotime, fotime a fotime.

Horni konec udoli nas vita cely v bilem se zbytkama snehu. Zda se, ze sem se jaro dostava jen velice pomalu. Ale cim vic je tu snehu, tim pribyva i krokusu. Vyrazeji na kazdem kousicku zeme, ze ktereho uz slunce dokazalo odklidit snih.  Za chvili z toho mame problem, protoze nevime kam slapnout. Jen komicky poskakujme a snazime se poslapat co nejmene kvitku.

Frenetickym hopsanim se pomalu blizime k sedlu Lovenex. Je bedlive strezeno stadem kozorozcu, kteri na nas z vysky zvedave pokukuji. Pak uz jen par minut a vita nas Pas de Lovenex se svym vyhledem na Lac de Lovenex (1660 m), Zenevske jezero a Vevey s Mont Pélerin. A samozrejme i na okolni kopce a na Col de St. Croix.

Pred cestou zpatky si davame malou svacu a mirime dolu. Napred na Tanay, kolem jezera na Col de Tanay a pak uz jen stojka do Le Flon. Kolem jedne po poledni uz zouvame pohory a spokojene mirime domu. 

 

ladat.rajce.net
Lac de Tanay

View Le Flon (1049 m) - Lac de Tanay (1408 m) - Voyis (2044 m) - Le Grammont (2172 m) - Pas de Lovenex (1847 m) in a larger map