ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Le Moleson

05.07.2008 00:00

RegionSwiss - Vaud

KamMoleson-Village (1107 m) - Plan-Francey (1520 m) - Gros Plane (1476 m) - Le Moleson (2002 m)

Kdo: Ladat, Simca, Heny

Kdy: 05.07.2008

 

Na tenhle kopec jsme se pokouseli dostat uz po treti. Pri predchozich dvou pokusech se pokazde zvrtlo pocasi - dest, vitr, snezeni, kroupi ci jine pocasi typu "psa-bys-nevyhnal" nas jenoduse nepustilo dal nez do poloviny kopce.

Ale tentokrat jsme si rekli dost... peclive jsme zhledli predpoved pocasi (hned nekolikrat, to pro jistotu), pribalili do baglu veci hodne dobyvani obou zemskych polu najednou a vyrazili jsme.

Napred autem do Moleson-Village, pak lanovkou (ne nepodobnou te petrinske) na Plan-Francey a pak uz pesky... A protoze nam pocasi pralo, cestu jsme radostne odstartovali. Napred jsme udelali par fotek s drevenyma palstikama kolem stanice lanovky, pak jsem k nelibosti Simci a Heny nasel hezke kyticky (mimojine i lilie, pokud se nemilim tak ty zlatohlave), a pak jsme konecne zacalil stoupat vzhuru.

Moleson je kopec na okraji Alp. Na jedne jeho strane se tahne rovina oddelujici Alpy od Jury. Cim vys jsme lezli, tim uzasnejsi byl rozhled - Bull, GruyèreChâtel-St-Denis a Les Paccots... a samozrejme z druhe strany i na vrcholky Alp - Tour de Mayen (2326 m), Tour d'Ai (2331 m), Dents du Midi (3257 m), Dent de Lys (2014 m), Col de Soladier (1576 m) atd.

V polovine kopce jsme pak trochu znervoznel. Porad jsme cekal na zmenu pocasi, na dest, na vitr, snad i snih... Ale nic... Slunicko nas vesele pripekalo a modra obloha se culila vsude kolem nas jen mistami cudne zahalnena do obcasneho mracku. Idelani pocasi... Problem prisel uplne z jine strany - Simca, cosi veceric predchoziho vecera, dostala zaludecne-strevne-velice-urgetni problemy. Se slovy "se na to muzu vy*&+%" odbehla hledat odlehle mistecko. Na svahu kopce bez vyraznejsiho porostu to nebyl jednoduchy ukol.. My s Heny mezi tim spekulovali, jestli je to bliz na vrchol, nebo jestli se vratit (priznavam, pri slovu vratit se mi jezili chlupy snad uplne vsude... po treti by to uz byla potupa). 

Ale priznejme si, ze prekazky jsou od toho, aby se prekonaval. A Simca je prekonala... Vrchol byl uz blizko, skoro nadohled... Zabralo nam to jeste par minut plnych funeni, nez jsme konecne moli zvolat: "Le Moleson je dobyt!!!". Konecne se povedlo. Na potreti. Za to jsme se odmenili svacinou, jablkovym kolacem, kavou a rivellou v restauraci u horni stanice lanovky. A pri tom jsme s uspokojenim pozorovali nedelni vyletniky, co vyjeli nahoru lanovkou, a co netusili, o jake zuzo-dobrodruzo se tim pripravili.

 

ladat.rajce.net
Le Moléson

View Larger Map