ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Les Avants

07.12.2008 00:00

RegionSwiss - Vaud

KdeLes Avants (968) - Col de Jaman (1512 m) - Les Cases (1111 m)

Kdo: Ladat, Simca

 

Nedele na krku. Za okny slunicko a spousta noveho snehu. Navic presne tyden po te, co jsme zpatky z jizny polokoule, plazi, tropu, exotiky... No, reknete sami, neni to ten spravny cas oprasit sneznice a vyrazit na malou turu do kopcu zabalenych do bileho nacechraneho snehu a proslapnout jako prvni cesticku v nedotknutem snehu? Tomu se neda odolat...

 

Balime bagly... Pro jistotu pridavame nejake to tricko navic (na Col de Jaman rado fouka), caj do termosky, sneznice pripiname na bagly, ty skladame do kufru a mirime nahoru smerem na Les Avants. Tam nechavame auto kousek od nadrazi a rychle nechavame posledni dum vesnicky Les Avants za nami. Asfalt brzo mizi pod vrstvou snehu a my nandavame sneznice.

Mirime vzhuru lehce ostrejsim stoupanim mezi stromy, to na zahrati. Po chvili se stoupani zmirni a cesta nas vyvadi ven z lesa primo uprostred elegantne zasypane bile krajiny. Otevira se pohled dolu na Zenevske jezero s masivem Le Grammont (2172 m) a Cornettes de Bise (2432 m) v pozadi.

Statecne klatime nohama, krok za krokem,

Pleteme nohama a krok za krokem se sineme dal. Za chvili se uz zase norime do lesa pod zasnezene vetve. Staci jen trochu vic vykriknout a prasan se sype dolu. Mijime prvni velkou vracecku, napojujeme se na cestu vedouci od Caux, dalsi vracecka a uz jsme temer pod Col de Jaman. Ten nas vita prenadhernym pohledem na Zenevske jezero s masivem Le Grammont (2172 m) a Cornettes de Bise (2432 m) v pozadi (no dobre dobre, tenhle kousek jsem okopiroval z predchoziho odstavce; fuj, jak nechutne plagiatorstvi, ze?).

Podle ocekavani nas v sedle vita vitr. Tahame z baglu dodatecne pribalena tricka, termosku s cajem, svacu (mnam, chleba ve vajicku) a schovani za hromadou drivi se do toho s chuti poustime.

Posilneni obidkem a se skoro prazdnou termoskou je na case vyrazt po svahu dolu. Borime se po kolena do cerstveho snehu a jak snehove koule se valime smerem na Les Cases. Druha strana sedla Jaman je jeste neproslapnuta. Vsude kolem jen bila neporusena perina snehu. Hlavou mi bezi smycka z filmu Na samote u lesa: "tady je ale krasne!!!" A tak se brodime prasanem, obcas se kochame okolim a pomalu se blizime k nadrazicku v Les Cases.

 

Les Cases je male nadrazicko na trati Goldenpass Line stojici hned u usti tunelu vedouciho od Les Avants. Asi pul hodiny cekame na vlak, za dalsich deset minut pak uz spokojene vystupujeme na nadrazi v Les Avants.

Nadherny den nam jeste na rozlucku nabizi kouzelny pohled na Dent de Jaman (1875 m) a Rochers de Naye (2042 m). Pak uz hazime sneznice do auta, prezouvame boty, sundavame navleky a s vidinou horke vany plne bublinek mirime domu.

 

ladat.rajce.net
Les Avants

View Larger Map