ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Les Avants - na sneznicich nahoru, po zadku dolu

25.01.2009 00:00

RegionSwiss - Vaud

KdeLes Avants (968 m) - Col de Jaman (1512 m) - Les Cases (1111 m)

Kdo: Ladat, Simca, Marketa, Heny, Jeroen

 

Krasny den za okny, vsude spousta snehu... Jsme domluveni s Marketou, Heny a Jeroenem, ze spolecne vyrazime proslapavat cerstvou stopu v jeste cerstvejsim snehu. Jen vyber trasy je omezen vysokym stupnem lavinoveho nebezpeci. Nakonec volime stejnou trasu jako pred sedmi tydny - dojet do Les Avants, prejit sedlo Jaman, sestup do Les Cases a pak vlakem zpatky do Les Avants. Ale aby to nebylo tak nudne, pripiname s sebou na bagly jeste pekace. Rikame si, ze se ze sedla dolu do Les Cases svezeme po zadku.

 

Vyzvedavame Marketu, schazime se s Jeronem a Heny a mirime z Vevey nahoru na Les Avants. Cim jsme vys tim vic nam z pod kol leta snih. V Les Avants parkujeme kousek od nadrazi, hazime ruksaky na zada a s dobrou naladou hltame prvni metry nedelniho vyletu.

Kousek nad Les Avants nasazujeme sneznice a o dalsi kousek dal se pak poctive mazeme slunecnim kremem. Je opravdu krasne, slunicko griluje naplny vykon, obloha je modra, vzduch jasny a vyhledy prenadherne. Pomalu stoupame po castecne proslapane ceste a obdivujeme kouzla zimy - rampuchy na strechach a snehovou duchnu pokryvajici vsechno kolem.

Kousek pod sedlem odbocuji smerem na Col de Soladier (1576 m). Chci se podivat na vyhledy na Montreux, ale daleko se nedostanu. Stit nad cestou vsechno beznadejne zasypal sesunutym snehem a tak se rychle obracim a dohanim ostatni. Col de Jaman nas privita prekrasnou bile-pohadkovou atmosferou.

Davame si svacu (jako vzycky uzasny pic-nic: Marketino pecene maso, Simciny rizky), delame par spolecnych fotek (i kdyz jen tohle je fotka, kde jsme opravdu vsichni) a zabihame do hospody na kavu, caj a horkou cokoladu (a k tomu Heny taha krabici zbyleho vanocniho cukrovi).

S plnym zaludkem je den jeste krasnejsi. Navic se vsichni tesime na sjezd do Les Cases.

Na druhe strane sedla je snih nadherny - nekolik centimetru prasanu lehkeho jak pirko. Odepiname pekace, prikladame je pod zadek a huraaa dolu. Tedy nekdo jede na pekaci a nekdo jen tak po zadku. Ale at tak nebo tak legrace to je ohromna.

Na nadrazicko v Les Cases dorazime jak pet snehovych kouli. Snih mame snad uplne vsude. A jakoby to nestacilo, Simca s Heny si jeste krati cekani na vlak delanim andelicku (no reknete, povedl se ne?) a zavody ve sjizdeni hromady snehu po zadku (pozor pripravit, start, prubeh zavodu, cil). Kdyz vlak konecne prijizdi, da nam hodne prace ze sebe vsechen ten snih oklepat.

 

ladat.rajce.net
Les Avants - Col de Jaman - Les Cases
 
View Larger Map