ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

Papiliorama

11.01.2009 00:00

Region: Swiss - Fribourg

KamKerzers

Kdo: Ladat, Simca

Kdy11.01.2009

 

Je nedele, je zatazeno, je posmourno a oba se snazime vylizat se z prodelane chripky. Dlooooouho se dohadujeme, jestli vubec nekam vyrazit a pokud ano tak kam. Telo se jeste potrebuje potit a tak nakonec pada volba na "motylarium" (tedy spravne Papiliorama) v Kerzers v kantonu Fribourg.

Proc prave tam? No inu... hlavni atrakci "motylaria" jsou jak jinak motylci, motyli, kolibrici, kukly a housenky. Je to sklenik o prumeru 40m plny tropickych rostlin, zurcici a kapajici vody, neskutecneho vlhka a vedra a nekolika do toho vseho zapletenych cesticek.

Je to sklenik, kde kazdy fotograf diky vlku napred pul hodiny zurive oviva a odmlzuje cocku fotoaparatu, nez je schopen zacit fotit (a to pak jeste zjisti, ze ma zamlzeny hledacek).

A samozrejme je to sklenik plny, ale uplne plny motylu. Letaji vsude kolem, posedavaji na rostlinkach, krouzi kolem vas, odpocivaji, obcas si vas zvedave prohlizeni a casto zamenuji chodnicky pro zvedave "okukovace" za pristavaci runway, takze si musite davat pozor kam slapnout. Nekdy si take proste jen tak sednou primo na vas a vy se pak rozechvele bojite pohnout aby se to krehke nic nevyplasilo.

Mezi tim vsim se pak hbite propletaji neposedni kolibrici. Jsou jen o malo vetsi nez vetsina motylu kolem, ale dovedou vcas zmizet i z toho nejjistejsiho zaberu. Proste udelaji frrrnk a behem milisekundy jsou o dva metry jinde.

 

Vedle skleniku pro motyly stoji sklenik Nocturama s nocnimi zivocichy. Je to misto, kde vetsinu veci spis tusite nekde ve tme nez opravdu vidite. Je tam tma a sero, kde obcas zahlednete pohybujici se stin nebo do tmy vypoulene oci (vetsinou oci navstevniku). Je to sklenik, kam by nemel chodit nikdo, kdo ma hruzu z netopyru. Letaji tam vsude a hlavne pruchod jejich jeskyni loznici dava nekterym z navstevniku zabrat. Nevim jak to delaji, ale proletnou tesne vedle vas, nikdy do vas nenarazi, jen citite slaby zavan vzduchu. Uzasna akrobacie, uzasna "usni" navigace... Vsak take spousta navstevniku odmenuje jejich kousky nesutalymi vykriky a jekotem. Netopyri se tim zjevne citi polichoceni, bo pak se snazi o to vic.

 

No a do tretice je tam i sklenik nejnovejsi - Jungle Trek. Tam nelitaji netopyri, neni tam tma, ale naopak teplo a spousta svetla. Je to sklenik nejmladsi, ktery jeste nestihl poradne zarust a kontrolovane "zdivocet".  A divokost je pri prochazce dzungli prece jen jaksi ocekavana. Chce to jiste cas, aby se zamer o vytvoreni stredoamerickeho tropickeho lesa plne zdaril. Ale uz i vlastni zacatek je slibny - od volne se pohybujicich ptaku, jesteru/jesterek a drobych savcu,  pres od navstevniku nastesti dostatecne ochranenych jaguarundi, az po nektere rostliny a stromy, ktere jsou udajne poprve vysazeny v Evrope.

 

A komu by prolezeni tri skleniku bylo malo (coz rozhodne neni nas pripad!), muze se jeste podivat na malou detskou zoo (no rekne, kdo by se nesel mrknout na oslika, cunika, kralicky, slepicky, husy, kozicky a janevimcojestedalsiho?). Anebo, pokud je spravna rocni doba, co nezajit do Swiss Butterfly Garden s "normlanimi" motyly?

 

Uprimne, my se po nasteve vsech tri skleniku citime jak po horske ture. Pred zpatecni cestou se posilnujeme cajem, horkou cokoladou a parkem v rohliku a pak znavene mirime domu.

 

ladat.rajce.net
Kerzers

View Larger Map