ladat.webnode.com ¦ ladat.rajce.net

WE s Ircou a Liborem

24.08.2008 00:00

Meli jsme navstevu. Ircu a Libora. Irca je Simcina spoluzacka ze Sumperka, Libor jeji manzel.

Navsteva to byla vyborna - holky zavzpominali na stredoskolska leta, manzilci se pobavili, a mezi tim jezdili po vyletech a mistnich zajimavostech. No a my stravili cely vikend s nimi...

 

Sobota 23.08.2008

Plan na sobotu byl jasny - ranni trh ve Vevey, pak do Francie na Gorges du Pont du Diable a do Yvoire a pak, pokud to vyjde jeste do Bouveret do Swiss Vapeur Parc. Takze pekne poporade...

Sobotni trh ve Vevey je uz klasika. Shodou okolnosti to byl posledni vikend s ochutnavkou vina a protoze se "vinilo", tak se k tomu i troubilo na alpske rohy. Trh jsme si prosli, nakoupili ovoce&zeleninu, dali si syrove kolacky misto snidane, nalozili se do auta a vyjeli do Francie.

Pocasi se kabonilo a kdyz jsme se prijeli k "dablovu mostku", tak dokonce prselo a tak se moc fotit nedalo. Holkam to moc nevdilo, ale hlavne dole v soutezce se fotit skoro nedalo. Gorges du Pont du Diable vskutku dole, je to jak sestup do pekla. Tedy pekla pekne tvarovaneho, zelene modreho, vlhkeho, kapaveho, zurciveho a plneho vody.

Kdyz jsme se asi pohodine z pod toho zelene-modravo-mokre-zurciciho "dablova mostku" vynorili zase zpatky na povrch zemsky, zamirili jsme do Yvoire. Yvoire je stredoveke mestecko na francouzske strane Zenevskeho jezera. Je plne malych krivolakych ulicek, plne kramku a restauraci (my si v jedne dali vyborne palacinky na obed), ma stredovekou tvrz, nezbytny pristav a zahradu peti smyslu (Jardin des Cinq Sens) plnou kyticek, vuni, barev a chuti.

Po prijemnem zastaveni a obedu v Yvoire jsme zamirili zpatky do zeme helvetskeho krize. Nasim cilem byl Bouveret a jeho Swiss Vapeur Parc. Je to park plny miniatur, koleji, vagonu a nejruznejsich masinek. Je to neco praveho pro hracicky vsech vekovych kategorii bez rozdilu.

 

Nedele 24.08.2008

Na nedeli jsme naplanovali maly vylet na visuty most v Trift. To je asi 102 metru dlouhy lanovy most zaveseny mezi dvema skalnimi stenami asi 70 metru nad bystrinou vytekajici z ledovcoveho jezera.

Vylet sam neni nijak narocny. Napred se popojede kousek lanovkou, pak se musi slapat kousek pesky po stranich a kamenech za bedliveho dozoru ovci, pak si clovek prebehne mostek tam a zpatky (a verte mi, rozhodne byste nemeli trpet obavou z vysek ci dokonce zavratemi) a pak zase zpatky k lanovce.

Bez cesty autem (z Vevey cca 2-2.5h pres Bern, InterlakenInnertkirchen) je to vylet tak na pul den. Ale je potreba pocitat se zdrzenim u lanovky z duvodu jeji male kapacity. Pendluji tam jen dve kabinky, kazda pro 8 lidi, takze kazdy dostane poradove cislo a nezbyva nic jineho nez trpelive cekat, az na vas dojde rada.

Cestu od mostku zpatky do Vevey jsme se rozhodli zpestrit malou okruzni jizdou. Nevydali jsme se tedy zpatky klasiky na Bern, ale na druhou stranu smerem na sedlo Grimselpass (kde na nam zamavali svisti s hlinou na nose), kolem pramenu Rhony a Rhonskeho ledovce, dal kolem Brig, Sierre, Sion a Martigny az zpatky domu do Blonay.

 

 

ladat.rajce.net
Le Jotty/Gorges du Pont du Diable

View Larger Map
Yvoire

View Larger Map
Bouveret

View Larger Map
Trift

View Larger Map
Grimselpass

View Larger Map